Falmatrica

A fali matrica, más néven falmatrica, faltetoválás vagy fali vinyl, egy vinyl matrica, amelyet dekorációs és tájékoztatási célokra falra vagy más sima felületre erősítenek. A falmatricákat vinyl vágógépekkel vágják. A legtöbb matrica csak egy színt használ, de egyesekre különféle képeket is nyomtathatunk.

A matricák az egyszerű kis falszegélyektől és kivágásoktól a bonyolultabb, teljes falakat lefedő falfestményekig terjedhetnek. Tartalmazhatnak szavakat, képeket és mintákat. A vinyl falmatricák különböző formájú és méretűek. Lehetnek olyan kicsik vagy nagyok, amennyire az szükséges. 

A legtöbb vinyl matrica nem újrafelhasználható, bár néhány újrafelhasználható bakelit típus is elérhető. Hátán más ragasztót használnak, ami azt jelenti, hogy néhányszor áthelyezhetők, mielőtt a ragasztó elhasználódik. A nagy méretű vinyl matricákat nagyon nehéz felhelyezni, mivel elszakadhatnak, megnyúlhatnak és visszaragadhatnak magukra. A hagyományos matricák PVC-műanyagból készülnek, és egyetlen színből vágják vinyl- vagy lézervágó segítségével. Lehetőség van egy színes kép nyomtatására vinylre, majd a kontúrvonalak mentén körbevághatjuk az elkészült grafikát. 

falmatrica - egyedi

Egyedi falmatrica - elkészítjük a falmatricát, amelyet megálmodott!

Vinyl alapú falmatricákat is készíthetünk, akár alakosan formára vágva, amelyet faltetoválásnak is neveznek. Általában fényes laminálással látjuk el ezeket a nyomatokat, amelyek ez által tisztíthatóak, letörölhetőek. Ezeknél a nyomdai termékeknél nagyon fontos kiemelni, hogy nem tucat terméket, hanem egyedi gyártású, professzionális végeredményt kapunk. Természetesen, ha szükséges, a felhelyezésben, kivitelezésben is segítséget tudunk nyújtani.

Falmatrica nyomtatás - hogyan készítjük a falmatricákat?

Két út közül kell választanunk, ha egyedi falmatricát szeretnénk a falunkra, egyéb sík felületeinkre.

Választhatjuk a gyárak által előre elkészített tekercseket és az ebből készült falmatricákat. Ezek általában eltávolítható ragasztós vinylből készülnek bármilyen méretben, formában, színben és anyagban. Bárhová elhelyezhetők, és egyedi minta, alakzat, figura is készülhet belőle. Ennek egy sokkal fejlettebb változata, amikor a fehér vinyl alapanyagot nyomtatjuk meg és ebből lesz nekünk egy egyedi falmatricánk.

Mindkét esetben formára és méretre vághatjuk az alapanyagot. Szűkebb keresztmetszetet csak a tekercs szélessége és a fantáziánk ad.

Felépítését tekintve három részből állhat egy egyedi matrica. A hátlapból, a tényleges matricából és szükség esetén a transzfer fóliából, ami egy átlátszó anyag és nagyban segíti a különleges formájú alakzatok pontos térbeli felhelyezését. Ezzel az eljárással, nem kell külön-külön felragasztanunk a matricákat a kívánt felületre.

A matricák gyakran több különálló részből, például betűkből vagy mintákból állnak, mivel a transzfer felületnek köszönhetően pontosan ugyanolyan távolságra rögzíthetők a falra, mint ahogyan tervezték. A matricák szinte mindig PVC-vinylből készülnek, mert nagyon gyakran olyan helyekre helyezik fel, ahol szükség van a lágyítószerek által biztosított rugalmasságra. Ha látja, hogy egy matricát vinyl matricának hívnak, az általában azt jelenti, hogy puha PVC-vinylből készült.