A FALDEKORÁCIÓS ANYAGOK 4 TRENDJE

Minden év új ötleteket és új koncepciókat hoz a faldekoráció tervezésében. 

Úgy gondoljuk, hogy a nagyformátumú nyomtatás egyik legérdekesebb területe idén is a faldekoráció lesz.

A statisztikák alátámasztják ezt az elképzelést. Egy felmérés szerint a dekornyomdák 54%-a tervezi új digitális berendezések vásárlását a következő 18 hónapban (2021 októberétől). Más szóval, az iparágunk jól tudja, hogy a dekoráció jövője fényes, és a digitális nyomtatás kulcsfontosságú lesz a benne rejlő lehetőségek kiaknázásához.

egyedi tapéta, falmatrica

De mi a helyzet az alapanyagokkal? Az egyedi tapéta gazdagságától a szövetek sokféleségéig íme négy olyan faldíszítő-trend, amire érdemes odafigyelni.

Egyedi tapéta

A tervezők már pár éve kísérleteznek az  egyedi tapéták lehetőségeivel, és várhatóan ez a trend idén teljes virágzásnak indul.

A faldíszítés egyik első formája, amelyet valaha készítettek, a tapéta az elegancia és a stílus egyedi érzetét közvetíti. Amikor a tervezők ezt a vizuális hagyományt ötvözik a mai nyomtatási technológia adta lehetőségekkel, a kreatív ötletek szárnyalnak, és az eredmények mindig nyomot hagynak az emlékeinkben.

 egyedi faldekoráció

Az egyedi tapéta lehetővé teszi a tervezők számára, hogy felfedezzenek innovatív tervezési ötleteket, például a hamis építészetet. Ez a kifejezés olyan grafikákra vonatkozik, amelyek háromdimenziós részletek, például panelek, díszítések és dísztárgyak benyomását keltik.

Az egyedi tapéta különösen jól illeszkedik a dekoráció növekvő tendenciájához, amely a természetet tekinti ihletforrásnak. Ennek a trendnek az eredete a járvány okozta zavarokra vezethető vissza – Az időnként bizonytalannak tűnő világban a természet által ihletett képek a nyugalom és a stabilitás érzetét keltik.

 egyedi faldekoráció

Falmatrica

Mint bizonyára Ön is tudja, ez már az egyik legelterjedtebb hordozó a nagyformátumú nyomtatásban. A vinyl azonban ebben az évben még fontosabbá válik a faldekoráció hordozójaként.

Könnyű belátni, miért olyan népszerű a falmatrica. Ez egy sokoldalú, költséghatékony alapanyag, amely a legjobb eredményt tudja nyújtani minden típusú projektnél, a csupán funkcionálistól a legművészibb és legambiciózusabb projektig bezárólag.

 egyedi faldekoráció

A vinyl, mint faldekorációs hordozó új jelentősége annak köszönhető, hogy amellett, hogy kényelmes, könnyen tisztítható is. Ráadásul a legfejlettebb digitális nyomtatási technológiák, például a latexnyomtatás használatakor a falmatrica érzékeny környezetben is biztonságosan használható.

Érthető, hogy a világjárvány az egészségügy új fókuszába helyezte a hangsúlyt. A legtöbb nyilvános helyen alkalmazott higiéniai szabványoknak való megfelelés azt jelenti, hogy a falmatrica ideális hordozó a látványos minták megjelenítéséhez.

Textil

Az ötletességet kedvelő márkák és tervezők számára a textil szövetek nélkülözhetetlen faldekorációs anyagok.

A szövetek színeikkel, textúráikkal és mintáikkal új kreatív lehetőségeket nyitnak meg, amelyek gyakran lenyűgöző eredményekhez vezetnek.

Például el tudja képzelni, hogy egy szoba falát olyan szövettel borítsa be, amely ugyanazokat a mintákat és színeket viseli, mint a függönyök? A hatás elbűvölő, és az emberi lélek kifinomultságát idézi.

Valójában ez az a fajta pazar vizuális megjelenítés, amelyet a közelmúltig csak egy gróf vagy egy hercegnő engedhetett meg magának. Ma a digitális nagyformátumú nyomtatásnak köszönhetően ezek a merész választások mindenki számára elérhetőek, aki meg akarja lepni és megörvendeztetni a környezetét

 egyedi faldekoráció

 Vászon

Durvaságával és művészi asszociációival a vászon egyedülálló anyag, amely új dimenziókat adhat bármilyen faldekorációs projekthez.

Míg a vászon szövésével a hagyományos nyomtatási módszerek használatakor nehéz megbirkózni, a digitális nagyformátumú nyomtatás lehetővé teszi a tervezők számára, hogy lélegzetelállító alkotásokat készítsenek, amelyek ötvözik ennek az anyagnak a kifejezőképességét a modern technológia pontosságával.

egyedi faldekoráció

Néhány év globális nehézségei után a dekoráció új trendjei a megnyugtató hangulatok felé mutatnak.

Ennek az általános trendnek megfelelően a következő néhány hónapban a természet és a nosztalgia ihlette formatervezési hullámot fogjuk látni. Melegségének és a hagyományokban gyökerező hosszú történelmének köszönhetően a vászon ideális alapanyag ezeknek az ötleteknek az életre keltésére.

Várakozásaink szerint idén is az egyedi faldekorációs anyagok lesznek az egyik követendő falburkolati belsőépítészeti trendek, amelyben négy anyag kerül majd túlsúlyba:

  • Egyedi tapéta: Ez a tökéletes médium a kortárs vizuális trendek, például a hamis építészet, az optikai illúziók és a természeti motívumok teljes kihasználásához.
  • Falmatrica: Különösen latex technológiával nyomtatva ez a hordozó ésszerű válasz az egészséggel és biztonsággal kapcsolatos növekvő aggodalomra.
  • Textil: Kihívó és szórakoztató, a textilek ideálisak egyéni hatások létrehozásához a fali dekorációban is.
  • Vászon: Érdekes textúrája és rugalmassága mellett a vászon rengeteg asszociációt kínál a művészettől a szabadtéri életig, ami meglepő fogalmi párosításokat tesz lehetővé.

 

 A tervezők és a cégek számára egyaránt nagyszerű hír, hogy a modern nagyformátumú nyomtatási technológia kiváló minőségű eredményeket biztosít ezeken a hordozókon, és megnyitja az utat a faldíszítés aranykora előtt.