Üvegfóliázás

Az üvegfelületek dekorálása már nem egy újkeletű módszer, azonban napjainkban újra reneszánszát éli. A technológiai fejlődés egyre szélesebb körű felhasználást tesz lehetővé, így ismét előszeretettel alkalmazzák lakberendezők, belsőépítészek.

Ma már bárhol alkalmazható egyedi üvegdekoráció, amely akár önálló elemként megjelenhet különböző stílusú enteriőrben. Többféle technológia is rendelkezésre áll, hogy ezt a rendkívül változatos dekorációs lehetőséget akár otthonunkban, akár az üzleti szférában igénybe vegyük.

üvegfóliázás modern irodában


Az üvegfóliázás egy olyan eljárás, amely során speciális fóliákat helyeznek üvegfelületekre, például ablakokra, üvegfalakra, ajtókra és üvegfelületű bútorokra. Ezek az alapanyagok számos lehetőséget kínálnak, amelyek magukban foglalják az egyedi megjelenést, a magánszféra védelmét, a napfényvédelmet, az energiahatékonyságot és a biztonságot. Kültéren és beltéren egyaránt hasznát vesszük, azonban az egyedi tulajdonságaikat fontos figyelembe vennünk. Ehhez javasoljuk, hogy minden esetben kérjék szakember segítségét.

kirakat fóliázás

Az üvegfóliázás folyamata különféle lépésekből áll. Annak érdekében, hogy optimális eredményt érjünk el, minden esetben a kivitelezést bízzuk szakemberre, akik megfelelő ismeretekkel és eszközökkel rendelkeznek. Öntapadós ragasztási felületüknek köszönhetően lehetővé teszik az egyszerű és tiszta felhelyezést, valamint az eltávolítást, ha szükséges.

iroda üvegfal üvegfóliázás

Ez a folyamat kreatív megoldást kínál díszítésére és az üvegek funkcionalitásának növelésére. Az anyagok felhelyezésének menete:

  1. Felület előkészítése: Az dekoranyagok felhelyezése előtt az üvegfelületet meg kell tisztítani, hogy eltávolítsák az esetleges szennyeződéseket, port és olajmaradványokat. A tiszta felület biztosítja a fólia jobb tapadását.
  2. Méretre szabás: A fólia méretre vágása az üvegfelületnek megfelelően történik. A fólia dekorvágása (pl. felíratok kivágása) esetén egy úgynevezett applikáló fólia segítségével kerül fel a dekoráció a felületre, így pontosan pozícionálható. Nedves technológiával történő felrakáskor az applikáló fólia nem minden esetben távolítható el azonnal.
  3. Fólia telepítése: Az előkészített üvegfelületre nedves-, one way vision fóliák esetén száraz ragasztási technikával a szakemberek óvatosan felhelyezik a fóliát. A vizes technika esetén az üvegfelületet és a ragasztós felületet is bevizezik, pozícionálják a grafikai elemeket, majd kisimítják alóla a folyadékot.
  4. Simítás: A fólia simításához speciális simító eszközöket használnak, mint például simítókártyát. Ennek a technikának az alkalmazásával az alapanyag szorosan és egyenletesen illesszék az üvegre. A simítással eltávolítják a légbuborékokat ezáltal biztosítva a jó tapadást.
  5. Végső simítás: Miután a fólia jól illeszkedik és a légbuborékokat eltávolították, a fóliát véglegesen rögzítik és egy utolsó simítással ellenőrzik, hogy minden jól illeszkedik-e.


A legújabb fóliagyártási technológiáknak köszönhetően léteznek már ragasztómentes öntapadó fóliák is. Sztatikus, illetve nanotechnológiás fóliák. Amik könnyedén újra pozícionálhatóak, újra használhatóak. Nem hagynak ragasztónyomot maguk után. Főleg szezonális reklám információk közlésére szokás használni, de kreatív ötletek megvalósítására is kiváló választás.

üvegfólia

Az üveg dekorfóliák élettartama számos tényezőtől függ, amely magában foglalja az anyag minőségét, az expozíciós környezetet és a helyes telepítést is. Általánosságban elmondható, hogy a jó minőségű üveg dekorfóliák, amelyeket megfelelően telepítenek és megfelelően gondoznak, hosszú élettartamot biztosítanak. A magas minőségű PVC fóliák élettartama általában több évet, akár 5-7 évet is elérhet, és ez az időintervallum még hosszabb lehet, ha azokat megfelelően kezelik és karbantartják. Fontos azonban megjegyezni, hogy az élettartam változhat a környezeti tényezők és a fóliák specifikációi alapján.

kirakat fóliázás FIDE u-16

Egy modern alapanyag sokféle formában és stílusban elérhető, és számos kreatív lehetőséget kínál az üzleteknek, vállalkozásoknak a vonzó és hatékony kirakatok létrehozásához, de lakások üvegfelületeinek dekorálásához is kiváló megoldás lehet. Lehetővé teszi az üzletek tulajdonosainak, hogy vonzó és figyelemfelkeltő arculati elemekkel vásárlásra ösztönözzön és ezáltal növeljék az üzlet forgalmát.

Nézzük most meg, hogy milyen felhasználási lehetőségek állnak rendelkezésre

 

1. Dekoratív fóliázás

Az üzlet hangulatához és stílusához igazodó dekoratív fóliák alkalmazása, például minták, színek, grafikák vagy ünnepi témák, amelyek vonzzák a figyelmet és felkeltik az érdeklődést.

üvegdekoráció

2. Magánszféra védelem

Elérhető teljesen fedő dekorfólia, valamint választhatunk mérsékelten fényáteresztő változatot is. Bármelyik típust is választjuk átlátni nem lehet rajta. Specialitása, hogy akár mind a két oldala, és akár különböző grafikai tartalommal nyomtatható.

Léteznek homokfúvott, illetve savmart üvegfelületet imitáló dekor fóliák is. Felületük nyomtatható, kivágható. A fény közel 100%-ban átjut rajta, felülete homályosan, de átlátható.Jellemzően kívülre szoktak kerülni a perforált ablakfóliák, ismertebb néven a one way vision fóliák. Itt a grafika mindig a külső felületre kerül. Sok esetben téves információk állnak rendelkezésre ezeknek az anyagoknak az átláthatóságával kapcsolatosan. Tegyük hát tisztába ezt a kérdést. A perforált ablakfóliákon mindaddig nem lehet belátni, amíg kívül több fény van, mint a helyiségben. Abban az esetben azonban, ha kint már sötétebb van és a helyiségben - melynek üvegfelületén one way vision fólia van felhelyezve - felkapcsolják a világítást, ebben az esetben már be lehet látni az adott területre.

3. Napvédelem

Léteznek speciális üvegfóliák, amelyek napvédelmi tulajdonságokkal rendelkeznek. Csökkentik a napfény beáramlását, és így védelmet biztosítanak az UV-sugárzás káros hatásaival szemben, valamint javítják az energiahatékonyságot épületekben és járművekben egyaránt. A napvédelemmel ellátott üvegfóliák csökkentik a hőbeáramlást, amely lehetővé teszi, hogy a belső tér hűvösebb maradjon a meleg hónapokban. Ez segít a klímaberendezések energiafogyasztásának csökkentésében és az energiahatékonyság javításában. Egy hővisszaverő üvegfólia csökkentheti az épületek fűtési és hűtési költségeit is.

4. Biztonság

A biztonsági üvegfóliák megerősítik az üvegfelületeket és megakadályozzák a szilánkokszóródását sérülések vagy betörés esetén.
Mindezek alapján tehát elmondhatjuk, hogy az üvegfólia felhasználási területei rendkívül szerteágazók, a fejlett nyomdatechnológiai eljárásoknak köszönhetően pedig a lakás vagy üzlethelyiség bármely pontján exkluzív megjelenést biztosítanak. 

 

 iroda üvegfóliázás


Ön is szeretné megvalósítani egyedi elképzeléseit ezzel a technológiával? Forduljon hozzánk bizalommal. Személyes szaktanácsadással állunk rendelkezésére. Megrendelés esetén a gyártást - saját 1000 négyzetméteren elterülő, egyedülálló nyomdai gépparkunkkal – valamint a helyszíni kivitelezést is több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező szakembereinkkel tudjuk elvégezni.