10 trendi ötlet irodatervezéshez

trendidekor-10-irodatervezesi-trend-otlet1

Az irodai életnek az emberek általános jólétére gyakorolt hatásának megfigyelése sok éven át számos új fejleményt indított el az irodatervezés terén. A belsőépítészek, valamint az irodabútor-gyártók tervezői igazán kreatívnak bizonyultak tervezési megoldásaikban. Akár egy induló cég munkaterületének jobb működését segítik a tervezők, akár egy egész irodaházat terveznek, az alábbi 10 irodatervezési ötlet és trend a belsőépítészeti projektek széles skálájában adhat ötletet.


1) Nyitott terek


trendidekor-10-irodatervezesi-trend-otlet2
A kevesebb fal gyönyörű látványt nyújt a modern irodatervezésben. A több térben több nézet létrehozása ösztönzi az együttműködést, lehetővé teszi a tér könnyebben hozzáférhető módosítását, mivel kevesebb elválasztó falat kell építeni. Összességében ez az első lépés a munkavállalók egészségi állapotának javítására. A nyitott terek megkönnyítik a közlekedést is, ezáltal ösztönzi az embereket a gyakoribb mozgásra.

Tipp: Ne feledje, hogy az irodai belsőépítészeti segítség sokkal elérhetőbb, mint gondolná. Az online iroda belső kialakítása esetén sok időt és pénzt takaríthat meg a kedvezményekkel, és funkcionálissá és modernné teheti az irodát.

Egyeztessen díjmenets konzultációt még ma! 

 

2) A színek pszichológiája

trendidekor-10-irodatervezesi-trend-otlet3

A pszichológia és a színes dizájn együttes alkalmazása, akár egyedi tapétával is manapság nagyon népszerű trend a kortárs irodatervezésben . Kimutatták, hogy a színek bizonyos hatást gyakorolnak az emberekre, anélkül, hogy ezt tudatosan tudnák vagy azt elsőre megértenék.

 trendidekor-10-irodatervezesi-trend-otlet4

Például a narancssárga szín energikusabbá teszi az embereket, mert olyan dolgokra emlékeztet, mint a nyári nap és a friss, érett narancs. A zöldek, a sárgák és a kékek is gyakran láthatók a modern irodatervezésben!


3) Az otthon érintései

trendidekor-10-irodatervezesi-trend-otlet5

A munkakörnyezet többé nem steril és nem hívogató, ha arra törekszünk, hogy az alkalmazottakat teljes mértékben bevonjuk a munkahelyek kialakításában. Az otthon érintései segítenek abban, hogy mindenki nyugodtan ellazuljon és dolgozhasson, kisebb nyomás érzése mellett. Az asztal körüli kényelmes ülések és egyedi tapéta falburkolatok szórakoztatóbbá és hívogatóbbá teszik az új ötletek kialakítását.

4) Többcélú terek

trendidekor-10-irodatervezesi-trend-otlet6

Az együttműködés és a sokoldalúság segíti a modern iroda megfelelő működését. A több célt szolgáló irodatervezés segít a munka megfelelő elvégzésében. Hatékonyan tud lépést tartani a mai rohanó környezettel és igényekkel.

trendidekor-10-irodatervezesi-trend-otlet7

Az egyik terület szolgálhat két munkatárs kényelmes együtt dolgozásának helyeként, lelki pihenőhelyként, valamint egy kisebb és kötetlen megbeszélés helyeként, csupán néhány ülőhely vagy kanapé elhelyezésével egy asztal körül. Némi magánélet érzésével, például egy egyedi szőnyeggel, vagy egyedi tapétával, amely meghatározza a teret, vagy egy hangszigetelt elválasztó fallal.
Egy zöld fal is alkalmas a természetközeli tér kialakítására.

trendidekor-10-irodatervezesi-trend-otlet8

A Kis irodai belsőépítészetben is minden négyzetcentiméter számít. Azok a terek, amelyek egyszerre szolgálhatnak tárgyalóhelyiségként, munkaterületként és akár ebéd közbeni pihenőhelyként is, lehetővé teszik a kisebb irodák számára a több hely luxusérzetét.

5) Modern integrációk a bútorokban

trendidekor-10-irodatervezesi-trend-otlet9

A mindennapi élethez igazodó bútorok megkönnyítik a munkát. Az íróasztalok és munkaterületek, amelyek sikeresen és zökkenőmentesen integrálják a technológiát, miközben elrejtik a ronda kábeleket, vezetékeket, olyan formával rendelkeznek, amely elegánsabb célokat szolgálnak. A vezetékek csúnyák és néha veszélyesek is lehetnek. Ha nem talál konnektort a munkaterülete közelében, hosszabbítókhoz folyamodik, ameddig csak kell. A modern irodatervezésre szakosodott bútorcégek konnektorokat helyeznek el az asztalokon, és biztonságosan és diszkréten vezetik el a vezetékeket, így az alkalmazottak nem a számítógép akkumulátorának, hanem a munkahelyi feladataik megoldásához foglalkoznak.

6) Természetes elemek

trendidekor-10-irodatervezesi-trend-otlet10 

A biofil tervezés olyan tudományág, amely a természetes elemek beépítésére összpontosít az épített környezetbe, és ennek jó oka van. A tervezők nem tudják megismételni a természetes napfényt a belső terekben. De lehet díszíteni növényekkel, ami természetes elemet visz be. Kimutatták, hogy a zöldfalak növelik a termelékenységet és vonzóbbá teszik a munkahelyet, így több alkalmazottat vonzanak a vállalathoz. A növények a stressz csökkentésén túl a beltéri levegő megtisztításában és tisztántartásában is segítenek.

trendidekor-10-irodatervezesi-trend-otlet11

Az élő növények mellett az olyan elemek, mint a faburkolatok, az egyedi tapéták a falakon és a mennyezeten, a kő, a vízelemek és a kandallók, mind a természet egy érintését adják, amely egyszerre lenyűgöző és nyugodt környezetet biztosítanak a bennük dolgozók számára.

7) Társalgóterületek

trendidekor-10-irodatervezesi-trend-otlet12 

A heverészés kontraproduktívnak hangzik a munkavégzés szempontjából, de a kényelem fontos szerepet játszik a kreativitásban. Egy hely, ahol felrakhatja a lábát és ötletelhet egy projekthez, akkor az elmének és a testnek erre nagy szüksége van. A társalgó arra is ösztönözheti az embereket, hogy otthon korán keljenek fel és siessenek a munkahelyükre egy csésze kávéra és pihenjenek egy jót a munkavégzés megkezdése előtt az irodájukban, mielőtt megkezdik a munkanapjukat, vagy maradjanak ott akár az ebédszünetben is, mert valóban jól érzik magukat a munkahelyükön.

8) Szándékos útkeresés

trendidekor-10-irodatervezesi-trend-otlet13 

Az 1970-es és 1990-es évek irodái annyira zsúfoltak voltak emennyire csak tudtak. Az emberek munkakörülményei nem voltak fontosak. Ez a módszer megnehezítette annak megállapítását, hogy pontosan hol is tartózkodunk az irodaépületen belül. A személyzet tagjai gyakran találták magukat hosszú, üres folyosókon. A hosszú, itt-ott ajtókkal lyukas folyosó se nem hívogató, se nem könnyű megtalálni a kívánt helyiséget. A terek megnyitása segíti az irodai tájékozódást. Az útkereső eszközöket integráló dizájnelemek megkönnyítik és kevésbé stresszesek az irodában. A fenti iroda a narancssárga útvezetői díszítő elemként és belső útként is használhatóak.

9) Ablaknézetek -> Mindenki számára 

trendidekor-10-irodatervezesi-trend-otlet14 

Az ablakos irodához való hozzáférés korábban csak kevesek által megszerzett luxus volt. Mindenki másnak meg kellett elégednie a sivár mesterséges fényekkel és az egész napos bezártsággal. A munkahely-hierarchia és a munkaterület minősége közötti összefüggés megszüntetése mentálisan kevésbé megterhelő és szebb munkakörnyezetet teremtett a modern irodatervezésben . Az új modell megfordította a régi modellt és a legjobb exkluzív irodákat helyezte el a tér közepén. A központi helyiségeket körülölelő áttetsző vagy átlátszó falak beengedik a fényt a munkaterületükbe. Most a mindennapi dolgozók ki vannak téve a fénynek és a szabadba nyíló kilátásnak. Ez nagyon hasznos és produktív az egészséges és elkötelezett munkavállalók számára.

10) Az aktivitás ösztönzése

trendidekor-10-irodatervezesi-trend-otlet15

Eddig azt láthattuk, hogy a színek és a természetes elemek hogyan teszik egészségesebbé az embereket a munkahelyükön. Az irodák ezt a következő szintre emelik azáltal, hogy az edzőterem használatát könnyen hozzáférhetővé teszik alkalmazottjaik számára. Az alkalmazottaknak többé nem kell edzőterem-tagságot vásárolniuk, és nem kell autóval utazniuk az edzőterembe és onnan vissza. Még attól sem kell aggódniuk, hogy mikor lesz tényleges idejük az edzésre. Ehelyett használhatják a helyszíni edzőtermet munka előtt, után vagy közben.

trendidekor-10-irodatervezesi-trend-otlet16

Egy másik modern irodatervezési irányzat, amely ergonómiailag is kielégítő, az álló íróasztal. Az alkalmazottak dönthetnek úgy, hogy felállnak a munkába, vagy beállíthatják az íróasztalt, hogy ülhessenek. Segít nekik mozogni és aktívak maradni a nap folyamán, ahelyett, hogy ülnének, ami bizonyítottan nem túl egészséges valamilyen rendszeres egész testet időnként átmozgató gyakorlat nélkül.

Napjainkban minden iroda tervezési inspirációját az ott dolgozó emberek jelentik. Az igényeik kielégítése, az érzékszerveik megszólítása és az alkalmazottak számára nagyszerű felhasználói élmény megteremtése az, ami igazán meghatározza a kortárs irodatervezést.

A cikk írója: Arató Péter a trendiDEKOR üzletágvezetője 

A belsőépítészek, lakberendezők képesek átvenni és esztétikusan elrendezni azokat az elemeket, amelyek az iroda működésének jót tesznek.

Ha segítségre van szüksége irodatervezésében, kérjen díjmentes konzultációt még ma!